Lab for fysisk musikk

musikalsk prosjekt med d¿ve

 

Created with Vignette for Android
Filter: Custom
Frame: Square
Scene mode: Auto

 

Hvis musikk skal kunne fungere for d¿ve, b¿r vel d¿ve lage den selv? Dans for voksne vil lage et prosjekt der d¿ves mŒte Œ oppfatte lydb¿lger pŒ er den sentrale ressursen.

 

Vi vil lage et prosjekt der d¿ve utforsker forholdet mellom lyden og kroppen, mellom lyd og forstŒelse og om hvordan vibrasjoner kan oppleves uten Œ h¿re. Vi unders¿ker i fellesskap hvordan d¿ve kan lage lyd og musikk tilpasset seg selv.

 

Vi tror ligger et stort potensial i Œ Œpne opp dette kunnskapsfeltet, ogsŒ for h¿rende, og at prosjektet kan bidra til Œ bygge bro mellom d¿ves og h¿rendes ulike kulturer: Hvis d¿ve lager musikk slik den fungerer for dem, uten h¿rendes musikalske preferanser, hvordan vil den oppfattes for h¿rende, og hva kan h¿rende l¾re av det?

 

Prosjektet er f¿rst og fremst et forskningsprosjekt, men har nytte av publikums respons.

 

Vi samarbeider med Teater Manu, og ser for oss at dette er ett av flere steder der erfaringene fra Lab for fysisk musikk kan komme til anvendelse.

 

Vi har gjennomf¿rt et vellykket forprosjekt. Det har bl.a. gitt oss kontakt med mange d¿ve i Oslo som er interessert i Œ delta, men vi ¿ker gjerne kontaktflaten til flere byer i Norge.

 

Bakgrunn

 

á        En d¿v, men punkinteressert s¿ster og d¿ve pŒ klubb.

á        Den fysiske opplevelsen av lyd pŒ noen konserter.

á        En konsertarrang¿r som stadig flytter musikkens grenser.

 

Problemstillinger

 

á        Kan d¿ve gi andre d¿ve musikkopplevelser? I sŒ fall burde det lages en musikk som passer for dem. H¿rende vil bare kunne gjette hvordan resultatet oppleves, derfor vil vi sette d¿ve i stand til Œ lage noe for seg selv og for hverandre, som vi fra et fordomsfritt stŒsted mŒ kalle musikk.

á        Musikk formidler ofte slikt det ikke lett settes ord pŒ. Hva vil det si for kommunikasjonen mellom d¿ve, og mellom d¿ve og h¿rende at d¿ve kan uttrykke seg med lyd?

á        Vi er klar over, og har stor respekt for institusjonen Music and the Deaf i Huddersfield, og for den d¿ve, skotske perkusjonisten Evelyn Glennie, og vil gjerne l¾re av dem. Likevel er vi ambivalente til Œ trekke deres erfaringer inn i dette prosjektet, fordi deres aktivitet handler om hvordan d¿ve kan fortolke musikk laget av h¿rende.

á        Studier ved Helsinki University of Technology og University of Washington fra 2001 viser at d¿ves hjerner kan Ókobles omÓ, slik at vibrasjoner aktiverer auditiv cortex. Dette skjer ikke hos h¿rende. Hvis man definerer en sans som sammenhengen mellom en fysisk impuls og en opplevelse, kan dette bety at d¿ve kan utvikle en sans som er ukjent for h¿rende.

 

Text Box: "In someone who is deaf, the young brain takes advantage of valuable real estate in the brain by processing vibrations in the part of the brain that would otherwise be used to process sound." 
Dean Shibata, www.scientificamerian.com/article.cfm?id=brain-scans-show-deaf-sub

 

 

 

 

á        Hvis musikk skal lages av d¿ve for d¿ve, ser det ut til Œ kreve betydelig mer av det tekniske utstyret enn hva man vanligvis har tilgjengelig, selv i et velutstyrt ¿vingslokale. En slik hindring er f¿rst og fremst et ¿konomisk.

 

 

Forprosjekt

 

á        Et forprosjekt ble gjennomf¿rt 15-25. november 2012: Det ble rigget opp et 10.000W bassanlegg i kjelleren til Teater Manu, med ulike lydkilder og gitt innf¿ring i hvordan de virket. Lydb¿lgene ble visualisert ved et oscilloskop og projeksjon av trykkb¿lger i vann. Installasjonen hadde grensesnitt som en mellomting mellom laboratorium og en utstilling ved Teknisk museum, der man kan trykke pŒ knapper og pr¿ve ting selv. Dette ga det d¿ve publikummet (og det h¿rende) en mulighet til Œ bli kjent med egenskaper ved lyd som ellers ikke er tilgjengelig, og til Œ unders¿ke hvordan nyanser i  ekstra kraftige lydb¿lger kan oppfattes med kroppen. Til dette arrangementet ble alle bes¿kende, ogsŒ d¿ve, utstyrt med kraftig h¿rselsvern, og det ble mŒlt lydtrykk pŒ 127,7 dB i omrŒdet 20-200 Hz. Responsen var sv¾rt god, bl.a. fra d¿ve danseren ithildancer.

 

Text Box: ÒJeg satte i gang et eksperiment: BWRRRROOOOOM! Luften ristet gjennom meg som en trommis i et jordskjelv! I l¿pet av den tiden jeg tilbrakte inne pŒ laben, opplevde jeg en helt annen sanseopplevelse enn jeg var vant til. Jeg er vant til Œ kunne kjenne litt bass i gulvet, men ikke v¾re i stand til Œ holde kontakt med denne f¿lelsen hvis jeg beveger meg/danser, men nŒ var det plutselig mulig for meg Œ bli ett med lydene; selv om jeg beveget meg sŒ raskt jeg kunne, var rytmene, vibrasjonene, bassen med meg hele tiden.
Jeg ser for meg at dette Œpner for nye muligheter for meg som danser og koreograf. Jeg trenger ikke v¾re avhengig av en som kan h¿re musikk for Œ kunne lage et dansestykke og fremf¿re dette. Det Œpner ogsŒ for at d¿ve og h¿rselshemmede fŒr tilf¿rt en ny dimensjon nŒr de betrakter dans; de bŒde ser og f¿ler dansen.Ó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

á        Lenker:

etter 02:43 min:

http://tv.nrk.no/serie/tegnspraaknytt/nnfa91111612/16-11-2012

http://framtida.no/articles/dove-har-like-mykje-glede-av-musikk - .UKzn07tZ4WR

http://ithildancer.com/lab-for-fysisk-musikk/

 

Prosjektskisse

 

Innhold

á        Arrangere workshops der ulike folk som jobber med forsterket, elektronisk lyd kommer med innspill og viser ulike mŒter Œ lage lyd pŒ, men hele tiden lar de d¿ves premisser ligge til grunn. Vi har kontakt med flere av de fremste musikerne innen feltet

á        Arbeide med visualisering av lydb¿lger, noe som kan gi ¿kt forstŒelse av mediet i tillegg til Œ utvikle en egen estetikk.

á        GŒ inn i ulike mŒter Œ lage lyd pŒ og unders¿ke sammen hvordan ulike rytmer og klanger kan oppfattes gjennom kroppen.

á        Eksperimentere med improvisasjon og komposisjon for Œ gi form til lydene, og pr¿ver Œ bruke dem pŒ en slik mŒte at de kan gi en opplevelse vi kan kalle musikalsk.

á        Skape et milj¿ rundt prosjektet, slik at det oppstŒr et mangfoldig spekter av tiln¾rminger, og flere muligheter for samarbeids- og samtalepartnere for dem som vil utvikle sin egen uttrykksform over tid. For Œ ¿ke tilfanget av interesserte deltakere, vil vi gjerne ha med folk fra andre deler av landet. Vi vil legge tilrette for at dette minimilj¿et skal v¾re mest mulig selvdrevent. Det er viktig at initiativet ligger hos dem. Samtidig s¿rger vi for ekspertise innen lyd, som i stor grad vil finnes blant h¿rende.

 

Gjennomf¿ring

á        TurnŽ med konseptet vi utarbeidet under forprosjektet. PŒ denne mŒten vil vi komme i kontakt med d¿ve i Stavanger, Bergen og Trondheim. Vi ¿nsker Œ nŒ alle steder innenfor to helger, med en dag hvert sted.

á        Workshop med den d¿vf¿dte lydkunstneren Christine Sun Kim, som arbeider sv¾rt filosofisk med forholdet til lyd. Kim arbeider visuelt med lydb¿lger. Det gir en estetisk innfallsvinkel, samtidig som det gir en forstŒelse av hvordan lydb¿lger ter seg i ulike materialer. Vi tenker oss at denne workshopen f¿lger like etter turnŽen.

á        Workshop med musikerne John Hegre og Nils Dr¿nen(?) De har lang erfaring bŒde i arbeid med lyd, folk og ulike musikkformer, fra pop og elektronika via samtidsmusikk til st¿y, og har gjort seg bemerket med en spesielt leken og fordomsfri pedagogikk.

á        Deltakernes egenarbeid er den viktigste delen av prosjektet. Vi bruker en akademiform, og setter av tid bŒde selvstendig jobbing alene og til lange og korte arbeidstreff i l¿pet av  2013-14.

á        I perioden juli 2013-juni 2014 ¿nsker vi oss seks fulle uker med gruppearbeid. Noen av disse ukene er workshops ledet av kunstnerne nevnt ovenfor. De andre ledes av DFV sin prosjektgruppe.

á        I samme periode ¿nsker vi Œ fŒ til en arbeidskveld ukentlig for selvstendig arbeid. Dette forutsetter lŒn av utstyr og lokaler.

 

Metode

á        Utviklingen baserer seg pŒ gruppas samarbeid, 1:1-samtaler, seminarer og workshops internt eller med eksterne ressurspersoner.

á        Vi tiln¾rmer oss bŒde med live-spilling, med komposisjon i lydsoftware og med gjennomlytting av innspilt lyd.

á        Vi gŒr systematisk til verks med Œ beskrive, diskutere og kartlegge hvordan ulike vibrasjoner kjennes, og leker med hvordan disse variasjonene kan spilles pŒ.

á        Vi arbeider visuelt med fysiske vibrasjoner i materialer og v¾sker, s¾rlig med Christine Kim Sun. Vi tror denne gir en bedre forstŒelse av lydenergi og lydb¿lger.

 

MŒl

á        Et fungerende internasjonalt musikkmilj¿ av d¿ve pŒ d¿ves premisser.

á        Utvikling av ulike musikkformer for d¿ve.

á        En likestilt deltakelse i en musikalsk utvikling som gjelder bŒde h¿rende og d¿ve.